יום שני, 31 במאי 2010

מפות

זהו הפוסט המאה בבלוג זה.
התחלתי את הבלוג לפני מספר שנים. התכוונתי שהוא יהיה מעין פנקס אישי בו אזכיר לעצמי מספר דברים מעניינים שראיתי ברשת. בסופו של דבר הוא הפך להיות משהו אחר. בכל מקרה מזל טוב!

אני מתכנן נסיעה קצרה ללונדון לביקור משפחתי. הייתי הרבה פעמים בלונדון (גם נולדתי שם) ואני לא מתכוון לטייל באתרי התירות (עשינו את זה כבר מספיק). היה לי רעיון לנסות לחפש את קבריהם של הדורות הקודמים של משפחתי. מצאתי את שמות בתי הקברות ואז ניסיתי למצוא אותם במפה. למרות שקראתי כמה מאמרים על המפות הדיגיטליות הקיימות היום הופתעתי לטובה לראות בעיינים כמה דברים מעניינים.

מעבר לתמונות לווין שניתן לקבל, יש כל מיני אפשרות צפיה מתקדמות יותר. בארץ בינתיים אנחנו מסתפקים בתמונות לווין לא תמיד איכותיות אבל במקומות מסויימים בחו"ל אפשר לראות עד לרמת לוחית הרישוי ובצורה מאד חדה.

חיפשתי את בתי הקברות ב Bing Maps. אתר המפות הזה מבית מיקרוסופט מאפשר לא רק צפיה רגילה מעל (aerial view) אלא גם "מבט ממעוף הציפור" (bird's eye view). מבט ממעוף הציפור מאפשר צפיה חדה יותר מזוית ולא רק ישר ממעל. את המבט הזו אפשר לסובב וכך לראות את השטח מכיוונים שונים. זה הרבה יותר ברור מאשר תמונת לוין רגילה. במקומות מסויימים, בעיקר בארה"ב, Bing מאפשר גם צפיה בגובה הרחוב ויש גם מספר מבנים בתלת מימד.

המפות של Google מאפשר תמונות לווין שהם פחות חדות מאלו של Bing. מה שאהבתי מאד ב Google Maps זה המבט הנמוך מגובה הכביש. במקומות שביקרתי לא ראיתי את האפשרות הזאת אצל Bing למרות שגם להם יש כזה. במשך זמן רב נסעו מכוניות מותקנות עם מצלמות וצלמו את הסביבה ב 360 מעלות. התמונות מדויקות וחדות להפליא. זה ממש מדהים לראות. אפשר להעביר את הסמן על אזורים מסוימים של התמונה כמו חנויות, שלטים ואנשים וז להגדיל אותם. כך הצלחתי לראות את כל החנויות לאורך הכביש המוביל מתחנת הרכבת לבית הקברות ואפילו להסתכל לתוך החלון (אולי נקנה משהו בדרך).

במשך כמה ימים חיפשתי בית קברות מסוים בדרום לונדון. היה לי כתובת אבל ממידע שמצאתי נראה היה שזה בית קברות נוצרי. בסוף ראיתי שזה כנראה נבנה בסמוך לבית קברות נוצרי קיים. Bing Maps נתן לי תמונה נהדרת וחדה אבל בית הקברות היה עצום בגודלו ומורכב מחלקות שונות באזורים שונים. בדמיוני עלה סצנת בית הקברות בסרט "הטוב הרע והמכוער" בה "המכוער" רץ בין מאות קברים בחיפוש אחר זו בה טמון הזהב.
היה מבנה קטן בכניסה לבית הקברות אבל לא היה אפשר לזהות בה דבר. 
עברתי ל Google Maps וסימנתי את הבניין בסמן (הסמן בצורת איש). התמונה צולמה מגובה הכביש והיה אפשר להתקרב למבנה. זיהיתי בתמונה את השנה 5692 (תרצ"ב) השנה בה הוקם בית הקברות וממתחת לשנה היה מגן דוד. מצאתי!!

עכשיו כשאגיע אדע לאן לפנות.

עוד פונקציה שימושית שמאפשרת גם Bing וגם Google היא ציון מסלולים. זה דומה ל GPS. מקבלים הוראות מדויקות אבל האתר גם מבדיל בין הוראות נסיעה להוראות הליכה ברגל. מופיע גם המרחק והזמן הצפוי שיקח להגיע.
בית קברות אחד נמצא רבע שעה הליכה מהתחנה והשני כמעט חצי שעה.

קצת התעמלות לא תזיק לאף אחד.
Reblog this post [with Zemanta]

יום רביעי, 26 במאי 2010

הסכנות בפייסבוק וברשת החברתית, מדריך להורים ומחנכים

לפני כמה חודשים קראתי באתר חדשות על מאסרו של רוצח באנגליה שהכיר את קרבנו, נערה צעירה, דרך הרשת החברתית Facebook. זה לא הפעם הראשונה שאסון כזה קורה, אבל הידיעה גרמה לי לחשוב קצת יותר לעומק על הבעיה.

אזהרות לגבי בטיחותם של ילדים ברשת הן לא דבר חדש. קיימות כל מיני הוראות וכללים לגבי שימוש בטוח ברשת עוד משנות ה-90. הבעיה היא שרוב הכללים הישנים הללו לא רלוונטיים לגבי הרשת החברתית או web 2.0.
היום הנושא החם הוא "הוויתור על הפרטיות" וזה עולה לדיון כל הזמן באתרים ובלוגים שונים. הדגש ברשת החברתית כמו Facebook או Twitter הוא כן לחשוף מידע לגבי עצמינו לטובת יצירת קשרים (לצרכים חברתיים, מקצועיים וכו'). היום ברור שנעלה תמונות ומידע אישי לרשת כי זוהי דרכה של הרשת החדשה.

זה כמובן פותח פתח רחב לכל אותם פושעי אינטרנט המחפשים טרף כלל, בדרך כלל ילדים לצערינו.

אז החלטתי לכתוב מאמר בנושא. המאמר לא מיועד לאילו מאיתנו שמבינים ומכירים היטב את הרשת על יתרונותיה וחסרונותיה. היא מיועדת בעיקר לאותם הורים ומורים שיודעים שילדיהם ותלמידיהם משתמשים בכל מיני אתרים חברתיים (Facebook כמובן הוא העיקרי ביניהם) אך לא מודעים לסכנות האפשריות.
אני וודאי לא אטען שאסור לאפשר להם להשתמש ברשת. הם יעשו זאת בכל מקרה. מה שחשוב הוא להבין איך הרשת פועלת כדי להדריך ולהסביר לצעירי הצאן איך כדאי להשתמש ברשת ולהזהיר אותם מפני הזאבים בתחפושת.

קראתי למאמר:
הרשת החברתית: איזה שיניים גדולות יש לך סבתא.
הסבתא הטובה היתה בעצם זאב מחופש. כך פועלים רוב הפושעים. בקלות אפשר להזדהות כסבתא טובה ולהמתין בסבלנות למפגש הקטלני עם כיפה אדומה.

אני לא יודע איך ואם בכלל אפרסם את המאמר בצורה פומבית מסודרת, אבל פרסום כאן בבלוג היא התחלה טובה. סביר להניח שעם הזמן חלק מהמידע במאמר יהפוך להיות לא נכון. זוהי דרכה של הרשת, היא תמיד משתנה.
אפשר צריך להעביר את המידע הזה לכל מי שיש לו ילדים או תלמידים.

אשמח להערות, תיקונים או סתם חוות דעת.

הנה המאמר ב Scribd



**תוספת מאוחרת: בסוף מאי פייסבוק החמירו את ברירת המחדל של הגדרות הפרטיות. חלק מהכתוב במאמר כבר לא היה מדויק אז תיקנתי והוספתי. עדכון בנושא בפוסט זה.**

יום ראשון, 9 במאי 2010

ההרצאה בשידור חוזר

הסתגרתי בחדר שקט (וחם),דיברתי אל עצמי והקלטתי. התוצאה לפניכם.
זהו slidecast (שילוב של מצגת ודיבור) של ההרצאה שהעברתי בשבוע שעבר בכנס Info 2010. השתשמי באתר screentoaster.com כדי להקליט ולהעלות את הרצאה לרשת.
איכות השמיעה לא משהו אבל אפשר להבין. לא צפיתי בה עד הסוף. אני מקווה שהכל בסדר.

צפיה מהנה, וכרגיל אשמח לשאלות, תגובות והערות.

יום חמישי, 6 במאי 2010

"אהבתי"

בשבועיים האחרונים יש המון דיבורים על האפשרות החדשה של Facebook. מעכשיו אפשר להוסיף לחצן "אהבתי" (או באנגלית "Like") של Facebook לכל דף ברשת. 
בעלי אתרים הרוצים קצת לקדם את עצמם יכולים להוסיף את האפשרות הזאת לכל מוצר או ידיעה שהם מפרסמים. כשמישהו ילחץ על הלחצן הוא ידרש תחילה להתחבר לחשבונו ב Facebook (אם הוא עדיין לא מחובר) ואז יופיע ליד הסמל של היד, שהוא אוהב את המוצר/ידיה הזה. אם עוד חברי Facebook ילחצו על לחצן "אהבתי" יופיע ש 5..6..7..8 וכו' אנשים אוהבים את זה.
יופיע שמם ותמונתם של ה"אוהבים" שמוגדרים כחברים שלי, לדוגמא "אבי, משה, יוסי ועוד 10 אנשים אוהבים את זה" בהנחה שאבי, משה ויוסי הם חברים שלי ב Facebook.

הוספת הלחצן מאד פשוטה. בדף ה Like Button של Facebook מגדירים את ה URL של הדף אליו אנו רוצים להוסיף את הלחצן.
בוחרים גודל, צבע ופונט ובסוף מקבלים קוד HTML קצר שמדביקים לתוך הדף.

ה HTML נראה בערך כך:
allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252F72elders.blogspot.com%252F2010%252F05%252Fi-like.html&font=lucida%2Bgrande&colorscheme=dark" style="border: none; overflow: hidden; width: 450px;">

והתוצאה הסופית היא:


תתחברו לחשבון שלכם ב Facebook ואז תלחצו על לחצן ה"אהבתי" ותראו את התוצאה.

היו המון כתבות ופוסטים לגבי הפרה חמורה של הפרטיות.
אם אני לתומי נכנס לאתר ספרים, מוסיקה סרטים וכד' ולוחץ על ספר או סרט שאהבתי, כל חברי ל Facebook יכולים לדעת זאת למרות שהאתר כלל לא קשור ל Facebook. בדרך כלל זה לא צריך להפריע במיוחד אבל יש כאן בהחלט חוסר שליטה על הפרטיות האישית.

 ובאותו עניין, גמרתי לכתוב מאמר בנושא בטיחות ילדים ברשת החברתית (בעיקר Facebook). המאמר מיועד להורים ומחנכים שלא מודעים לטכנולוגיה ולסכנות שבה. אני האחרון שיטען שאסור לילדים להשתמש ברשת החדשה אבל בהחלט צריך לעורר אותם ואת הוריהם לסכנות האפשריות.
אני לא יודע בינתיים איפה אפרסם את המאמר (אם בכלל) אז כרגע אמשיך לשפץ אותה.

יום שני, 3 במאי 2010

הסוף ל SERPs, כנס טלדן 2010

ההרצאה מאחורינו ועכשיו אפשר לחזור לחיי היומיום הרגילים.
חזרתי הביתה מכנס טלדן Info 2010 קצת מותש. אולי הלחץ שלפני ההרצאה, אולי הנסיעות הרבות (ארבעה אוטובוסים ושתי רכבות) ואולי זה היה כל האוכל שאכלתי בכנס.

אני חושב שההרצאה עברה בסדר. ההרצאה דנה בכלים אלטרנטיביים למנועי חיפוש לטובת שירותי יעץ וחיפוש מידע ספציפי. מנועי חיפוש מביאים לנו רשימה של קישורים לאתרי מידע (SERPs) אבל הם אינם עונים על שאלות או פותרים בעיות. בהרצאה הדגמתי מספר כלים (בעיקר חדשים) שמהווים תחליף יעיל למנוע החיפוש המוכר.
לבקשת חלק מהקהל אני מעלה את המצגת  כאן בבלוג. אני לא משתמש ב Slideshare מכיוון שיש להם בעיות עם הנפשות של מצגות PowerPoint. במקום זה אני מעלה את המצגות לאתר Authorstream. גם כאן קפצו מספר שורות וסימונים ונאלצתי לעשות כמה שינויים קלים בעיצוב.
אני מקווה בימים הקרובים להקליט את ההרצאה שוב ולשלב אותה עם המצגת כפי שעשיתי בשנה שעברה. כך גם מי שלא נכח בהרצאה יוכל לשמוע אותה.


אשמח לתגובות, שאלות והערות.

והנה ניסוי קטן בעקבות ההודעה המרעישה של Facebook מלפני שבועיים. כנראה שזה באמת עובד.


Real Time Web Analytics