Image by eranbe via Flickr
ביום חמישי ביקרתי בספריה הלאומית בירושלים במסגרת יום עיון מעניין שהיה שם.
היום הוקדש לפרויקט חדש המחשבר בין מאגר "השכלה" ל Semantic Media Wiki.
מאגר "השכלה" הוא מאגר שניבנה בשנים האחרונות על ידי אוניברסיטת תל אביב, בר אילן ופרנקפורט. המאגר הוא בעצם קטלוג של פרסומים שונים של יהודים משכילים בסוף המאה ה-18 והמאה ה-19. בעזרת המאגר, חוקרים יכולים לחפש מידע מגוון לגבי ספרים, מו"לים מחברים ועוד.
לאחרונה, בעזרת דב ווינר מ Judaica Europeana, נוצר קשר בין צוות המאגר לבין ירון קורן, יליד חיפה שגר היום בניו יורק. ירון מתעסק הרבה שנים בתחום ה wiki והגיע לארץ למפגש ה Wikimania.
בין היתר, מנהל ירון את Referata, אתר מבוסס על Media Wiki אבל המשלב גם תוסף סמנטי. Semantic Wiki הוא בעצם wiki כמו וויקיפדיה אבל הוא מאפשר הוספת מידע לפי שדות להבדיל מוויקי רגיל המאפשר רק הוספה פשוטה של טקסט. בצורה זו אפשר אחר כך לבצע שאילתות מורכבות ולקבל תשובות מדויקות.
כפי שהזכרנו בעבר, הרשת הסמנטית מזכירה (לנו כספרנים) קיטלוג של ספר או מאמר. יש המון שדות כמו מחבר, כותר, נושאים, דפוסת וכד' אבל העבודה הרבה של המקטלג, מאפשר אחר כך לחוקר או ליועץ לבצע שאילתות מדויקות יותר. למשל: מאמר של 10 עמודים בספרדית בנושא תחנות חלל שפורסמו כ PDF בכתבי עת ספציפיים בין 2005-2008 על ידי חוקר ששמו הפרטי הוא משה...
בעזרת Referata אפשר לבנות וויקים סמנטים בכל תחום. ירון הדגים מספר וויקים כאלה, לדוגמא וויקי בנושא מאמרים אקדמיים. אפשר בוויקי זה לחפש מאמרים לפי מחבר, נושא כ"ע וכו'. זה כמובן לא מתחרה מול מאגרי המידע שלנו אבל הוויקי הזה מאפשר לכל אחד, להוסיף מאמרים מומלצים משלו ולהיות חלק מפרויקט שימושי.
לפני שנתיים שיחקתי עם וויקי סמנטי אחר בשם Food Find. זהו מאגר של מסעדות ברחבי העולם. אפשר בקלות להוסיף מסעדה מומלצת למאגר, לסווג אותה לפי מחיר, אוכל, המלצות, כשרות, סגנון וכו' ולמקם אותה במפה. זכיתי להוסיף את המסעדה השלישית בישראל.
ירון יחד עם הצוות של מאגר השכלה, עובדים על העברת תוכן המאגר לתשתית של semantic wiki. זה ייעל את העבודה והחיפוש.
אחר הצהריים ירון העביר סדנא על הקמת וויקי כזה. בהתחלה זה היה נראה קל יחסית. מילוי תפסים/תבניות מקוונים, בחירת שדות והוספת נתונים. זה התחיל להסתבך כשראינו שעל כמעט כל שינוי בתבניות שהכנו, צריך להיכנס ל syntax ולתקן ידנית בשפת ויקי את הדברים. ירון הבטיח שתוך מספר ימים אפשר ללמוד את זה וזה לא מסובך כפי שזה נראה.
לדעתי היתרון הוא שבקלות (יחסית) ובמהירות אני יכול לבנות בעצמי מאגר מידע. רוב אתרי ה Web 2.0 מאפשרים לנו להוסיף מידע לאתרים קיימים. התשתית של וויקי סמנטי מאפשר לי לבנות מאגר.
לאחר יום העיון ראינו סרט קצר על הספריה הלאומית (שאירחה אותנו). גליה ריכטר מהספריה נתנה הרצאה קצרה על תולדות הספריה ואז לקחה אותנו לספריית המפות. היא הוציאה לנו כל מיני מפות עתיקות ומיוחדות מהאוסף הנפלא שלהם. שאלתי אותה איפה אפשר לקנות העתקים של המפות הללו (תמיד רציתי לתלות אחד על הקיר בבית). לצערי לא הספקתי להגיע לחנות המזכרות של הספריה. אחר כך ראינו מספר פריטי תרבות מיוחדים מהארכיון של הספריה. בין היתר מכתב בכתב ידו של הרצל. ספר בכתב ידו של שי עגנון ופרס הנובל שקיבל ש"י עגנון ב 1966.
אחר כך נשארתי עוד שעה כדי לקרוא כמה ספרים שהזמנתי מהמחסן.
יום מעניין ומוצלח.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה