"השמש לעולם לא שוקעת על האימפריה הבריטית" כך טענו לפחות הבריטים במאות ה19-20. האימפריה ומושבותיה התפרסו בין קנדה לניו זילנד ובאחת מארצות אלו, בשעה מסוימת במשך היום, תמיד זרחה השמש.
חלק מכובד מהמושבות של האימפריה היו באזור מזרח התיכון. מבחינתנו בישראל דבר זה בא לידי ביטוי בין 1917-1948 בימי המנדט.
מוסדות הממשל הבריטי שפעלו ברחבי הגלובוס הנפיקו דוחות ומסמכים על פועלם ועל המתרחש בארצות בהם שלטו. החל מ 1820 ניירות אלו סופקו לנציגי משרדי החוץ והמושבות וגופים אחרים בממשל הבריטי ברחבי העולם. הם כונו ה Confidential Print. בשנות ה-50 החלו להדפיס כמעט כל טלגרמה או ידיעה.
מסמכי ה CP שונים במבנם. לעיתים מדובר על דף בודד ולעיתים ספר שלם. חלקם כוללים דיאגרמות, טבלאות, מפות ועוד.
Adam Matthew הוא מו"ל אלקטרוני שמתמחה בחומר ארכיוני ומקורות ראשוניים. אחד המאגרים החשובים שלהם נקרא Confidential Print – Middle East. במאגר זה אפשר לחפש מבין כמות עצומה של מסמכים, דו"חות, ניתוחים כלכליים, תקצירים פוליטיים, ביוגרפיות קצרות ומידע הנוגע לנעשה בארץ ישראל, פרס, עירק, ירדן, סוריה, לבנון, אפגניסטן, תורכיה, ערב הסעודית, תימן ומצרים המזרח התיכון בתקופת שליטתה של בריטניה וגם מעט לאחריו.
ניתן למשל לקורא על:
מרד האפגנים ב 1929
פתיחת תעלת סואץ ב 1869
ההתנקשות בלי סטאק המושל הכללי של סודאן האנגלו־מצרית ב 1924
הקמת חברת הנפט האנגלו-פרסית
העימותים בין יוון ותורכיה ב 1922
ברית בגדאד 1955
ההפכיות הצבאיות בסוריה ב 1949
מלחמת השחרור של ישראל
ועוד.
לפני חודשיים הספריה הלאומית הוסיפה את הארכיון הזה לרשימת מאגרי המידע שלה. לפי מה שביררתי בזמנו עם טלדן (שמייצגים ומספקים את המאגר בארץ), אנחנו היחידים בישראל עד כה שרכשו אותה.
ניסיתי לחפש במאגר הזה משהו מעניין מבחינתינו. זה לא היה פשוט בכלל. יש המון חומר חשוב אבל מערכת החיפוש איננה טובה מספיק. הם אמנםסרקו את כל המסמכים ואפשר לחפש מילים בטקסט, אבל אין סיווג לפי נושאים. בחומר מסוג זה היה רצוי אפשרות של חיפוש לפי נושא.
מצאתי בין היתר שבשנת 1934 לצבא הבריטי במצרים היה ספריה שהכילה 2355 ספרים באנגלית ועוד 715 בערבית. מעל 1000 ספרים הושאלו באותה שנה.
אני מודה, זה לא מידע חשוב ומרתק כל כך.
יורם מלצר, עורך התוכן בספריה הלאומית, שיושב לצידי בעבודה, השקיע קצת יותר מאמצים ממני ומצא כמה פנינים בארכיון הזה. אני מאד ממליץ לקרוא את הפוסט שלו בבלוג של הספריה.
המידע בארכיון ה Confidential Print הוא אוצר עבור חוקרים והיסטוריונים של התקופה והאזור, ומהווה חלון אל העבר הקולוניאלי הבריטי במזרח התיכון.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה