לפני שבועיים העברתי שתי הרצאות בכנס Info 2012. שתיהן עסקו במידע מבוסס מיקום ואפליקציות ליצירת ולצריכת מידע גאוגרפי בעזרת הסמארטפון.
להלן שכתוב של ההרצאות. מכיוון שהיו הרבה דברים חופפים חיברתי אותם ואת המצגת להרצאה אחת ושיניתי קצת את הכותרת.
___________________________________________________________
ב 1854 פרצה מחלת כולירה ברחובותיה של שכונת סוהו בלונדון. רופאי התקופה יחסו אותה למה שנקרא miasma, שנבע מזיהום האוויר והלכלוך בשכונה והעניה.
___________________________________________________________
ב 1854 פרצה מחלת כולירה ברחובותיה של שכונת סוהו בלונדון. רופאי התקופה יחסו אותה למה שנקרא miasma, שנבע מזיהום האוויר והלכלוך בשכונה והעניה.
אבל רופא וחוקר מפורסם בשם ג'ון סנו, חשב אחרת. בעקבות מחקר שעשה בעבר, הוא היה בטוח שמקור המחלה היא באחת מבארות המים הרבים באזור. בתקופה זו לא ידעו על חיידקים ואף אחד לא העלה על דעתו שמחלות יכולות לעבור במים.
סנו עבר בין כל בתי השכונה ותיעד כל מקרי התמותה. הוא הצליח לגלות שכמעט כל מי שמת, שאב מים ממשאבת מים מסוימת שברחוב Broad. הוא שכנע את השלטונות לנתק את ידית המשאבה אך אז זה היה כבר מאוחר מדי והמחלה כבר נעצרה מעצמה. תקופה קצרה לאחר מכן, לכך סנו מפה של האזור וסימן עליה בצבע שחור את ריכוזי הנפגעים במחלה לפי הבתים בהם התגלו המקרים. מיד היה אפשר לראות שהאזור סביב המשאבה שברחוב Broad היווה את מרכזה של שדה הקרב. מפה זו כונתה The Ghost Map.
מה שסנו עשה, היה לקחת מפה גאוגרפית ולהוסיף עליה שכבת מידע המתארת את מה שהתרחש באותו מקום. 110 שנים לאחר מכן התחילו בקנדה להשתמש בשיטה זו בגירסה אלקטרונית למיפוי יערות. מערכת מידע גאוגרפי (GIS) היא מערכת מפות אלקטרוניות, עליהם מולבש שכבת מידע רלוונטית. השתמשו בהם בעיקר בתעשיה ומחקר. היום בעידן הווב, אפשר לראות מעין מערכות מידע גאוגרפי באתרי מפות פופולריים. אתר מפות מציג מפת כבישים אבל מאפשר לנו להוסיף מידע לגבי הימצאותם של תחנות אוטובוס, מרכזי קניות, בתי חולים וכד'.
בעידן הסמארטפון, המערכות הללו נכנסו לנו גם לכיסים.
הסמארטפון היום, הופך במהירות להיות נחלת הכלל. לפי סקר Pew, בשנה שעברה ל 35% מהאמריקאים היו בעלי מכשירי טלפון חכמים. השנה מספר זה כבר עלה ל 46%. גם בישראל התופעה מאד נפוצה ובשנים הקרובות יתחיל להיות קשה לרכוש טלפון שאינו חכם.
יש המון אפליקציות לסמארטפון בתחום המיפוי והגאוגרפיה.
אתרי המפות החשובים כמו Google Maps קיימים גם בגירסה למכשירים ניידים. מלבד מפה, ל Google Maps יש אפליקציות נוספות בתחומים אלו. אחת מהן הוא Google Street View. לאחר חודשים רבים של צילום כבישים בירושלים, תל אביב וחיפה, הושק לא מזמן שירות זה בארץ. נכון להיום, בישראל היא עדיין לא קיימת בגירסה לסמארטפון.
ב Google Maps אפשר לבנות מסלול נסיעה (או הליכה) להוסיף מקומות ציון בדרך, להוסיף תמונות וטקסט ואז לשתף עם חברים. את המסלול הזה אפשר לשמור כקובץ KML או לשמור את זה ב"מפות שלי" ואחר כך לפתוח אותו באמצעות הסמארטפון.
לאחרונה Google התחילה לגבות תשלום מחברות המשתמשותבמפות שלה. בעקבות כך Foursquare, Wikipedia ואחרים עברו למתחרה, Open Street Map המבוסס על מפות Bing. מפות אלו מאד פתוחות ומאפשרות עדכונים ותיקונים לכל מי שיש שם חשבון.
יש גם אפליקציות של מפות ייעודיות לסמארטפון. כאלו יש בעיקר לחברות הרכבות בערים שונות.
אבל היתרון הגדול של הסמארטפון הוא ה GPS המובנה בו. בעזרתו הטלפון מזהה את ה geolocation (המקום בו נמצא המכשיר) שלנו ויכול לספק לנו מידע על המתרחש סביבינו בזמן אמת. מידע זה נקרא מידע מבוסס מיקום.
יש אפליקציות geolocation רבות שעוזרים בתחומים שונים. עם אפליקציות אלו אנו יכולים לצרוך וגם ליצור מידע. לפני שבועיים פרסמה מרכז Pew לחקר האינטרנט, ש 74% מבעלי סמארטפונים משתמשים באפליקציות geolocation.
ניווט והמצאות בשטח
לסמארטפון יש אמנם GPS מובנה אבל זה לא אומר שיש לו תוכנת ניווט. לעיתים קרובות חברות הסלולר דורשות תשלום נוסף על שירות זה. אפליקציות ניווט חינמית ומאד פופולרית היא Waze (חברה ישראלית). באמצעות אפליקציה זו אפשר לא רק לנווט בדרכים אלה גם לקבל דיווחים מיידיים על הנעשה כרגע בכבישים. דיווחים אלו מגיעים ממשתמשי Waze אחרים הנוסעים כרגע בדרכים. הם מעדכנים בזמן אמת על פקקים, תאונות, וארועים אחרים. אפשר גם ליצור איתם קשר. Waze מאפשר גם הוספת דרכים חדשות למפה, דבר שעשו מילואימניקים בתרגילים צבאיים.
Glympse הוא אפליקציה שיוצרת לינק ושולחת אותה (לפי בקשה) לחברים או משפחה. בלחיצה על הלינק אפשר לעקוב באינטרנט אחר הנסיעה של שולח הלינק.
באפליקציה בשם Life 360 השתמשו בני משפחה בזמן הצונאמי ביפן כדי לאתר את קרוביהם. אפשר ליצור רשת מפחתית ולראות היכן נמצאים בני המשפחה. יש גם לחצן מצוקה שבלחיצה קצרה משדרת לבני המשפחה שאני זקוק לעזרה ומוסיפה מפה עם ציון המיקום בו אני נמצא.
מכיוון שאפשר לעקוב אחרי הטלפון (ובעליו) אפשר גם למצוא את המכשיר כשהוא נעבד. Lookout הוא אפליקציה שבזמן שהיא מותקנת ומופעלת, אפשר דרך מחשב רגיל למצוא היכן אבדנו את הסמארטפון. בעזרת אפליקציה דומה הצליח בעליו של iPad למצוא את הטאבלט הגנוב שלו.
האפליקציות הללו עוקבות אחרי הסמארטפון שלנו בעזרת ה GPS, אך יש אפליקציות שלא רק עוקבות באופן שוטף אלא גם דוחפות מידע בזמן הנכון. Geoloqi ו Neer הן אפליקציות ששולחות לנו הודעה לטלפון ברגע שנכנסים לאזור גאוגרפי מסוים. אפשר לכוון אותם כך שכשאגיע ל 500 מטר רדיוס מהסופר, הם ישלחו לי תזכורת לקנות לחם וחלב.
ואם נגיע לסופר אך שכחנו היכן החננו את האוטו, יש אפליקציה גם לזה - מציאת מקום הרכב בעזרת הGPS שקלט את המקום לפני שעזבנו אותו.
מידע מסביב
עד עכשיו דיברנו על אפליקציות שעוזרות לנו בזמן הנסיעה. יש גם הרבה אפליקציות אחרות שמדווחות לנו על דברים מעניינים הנמצאים כרגע באזור בו אני נמצא.
Trover למשל, הוא אפליקציה המראה לי תמונות שצולמו באזור בו אני נמצא. גם אני יכול לצלם משהו מעניין (דרך הטלפון) ולהעלות אותו ל Trover לטובת המטיילים אחרי.
Circle Me מראה לי טיפים או מידע קצר על הנעשה באזור.
אפשר להשאיר לא רק מידע ותמונות. אפליקציה בשם Broadcastr מאפשר הקלטה קולית ו"השארתו" באזור הרלוונטי. הוא מציג על גבי מפה מקומות שם יש הקלטות כאלו. מי שיגיע לאזור יוכל לשמוע הסבר או המלצה.
SpotiSquare משלב בין FourSquare לשירות המוסיקה הפופולרי Spotify. כשאעשה check in במקום מסוים ב FourSquare אוכל להשאיר שם שיר מתאים בעזרת Spotify.
כל זה נכון לגבי מקומות אבל מה עם אנשים?
בשביל זה יש מונח חדש: Ambient
Social Location Apps
ל Google יש אפליקציה בשם Latitude. הוא מראה לי איפה נמצאים כרגע החברים שלי מתוך Gmail על גבי מפה.
Glancee שנרכש לאחרונה על ידי Facebook מציג לי אנשים הנמצאים קרובים אלי מבחינה גאוגרפית, שאולי ארצה לפגוש. הוא יודע לחבר בינינו כי יש לו גישה לחשבונות ה Facebook. הוא יודע מה אני אוהב (like), באילו קבוצות אני חבר, היכן למדתי, איזה ספרים קראתי וכו' ואם יש מישהו עם לייקים דומים, הוא יתריע על כך.
Banjo מראה לי אנשים המצייצים ב Twitter באזור שלי. אם אחד מחברי במקרה נמצא באזור ומצייץ או עושה Check in, אקבל התרעה מיוחדת.
האפליקציה המובילה בתחומים אלו הוא Wikitude. הוא אוסף מידע שהועלה לאתרי מדיה חברתית (ואחרים) על ידי אנשים הנמצאים באזור שלי. כך אוכל לראות סרטונים ב Youtube, ערכים ב Wikipedia, תמונות ב Flickr או Instagram, ציוצים, בתי מלון, מסעדות וכד' כשכולם רלוונטיים למקום בו אני נמצא. יש לו גם קטגוריה הנקראת wikitude.me זהו האתר של האפליקציה אבל גם יישום הבנוי ב Facebook. איתו אני יכול להוסיף מידע ותמונות לגבי מקום מסויים שלא מופיע במסגרת אחת מאתרי המדיה החברתית המוכרים. את כל המידע ש Wikitude אוסף הוא יכול להציג כרשימה או על גבי המסך בממשק של Augmented Reality. מפנים את הטלפון אל האזור שמולינו והמצלמה מראה את הסביבה כשעליה אייקונים של האתרים השונים ששם יש מידע שנאסף.
Augmented Reality
Augmented Reality (מציאות רבודה/מוגברת) היא טכנולוגיה שמאד התפתחה בעידן הסמארטפונים. אחת הדוגמאות המוכרות כיום (אם כי לא ניתן עדיין לשימוש) היא המשקפיים החדשות של Google.
יש המון שימושים ב Augmented Reality בהקשר של geolocation.
Layar היא האפליקציה הפופולרית ביותר בתחום זה. אפשר לחפש איתה מקומות ועסקים ואז ללכת בעקבות האייקון עד שמגיעים ליעד. יש חברות כמו Hoppala שמוסיפות גרפיקה מותאמת למציאות הנראת דרך עדשת הסמארטפון. בצורה זו הם בנו את חומת ברלין ליד שער ברנדנבורג. זה נראה רק דרך מסך הטלפון.
עוד גרפיקה יפה ב Augmented Reality היא אפליקציית WallIt. היא מציגה על אתרים חשובים, טקסט וירטואלי שאני כותב.
יש כמובן גם משחקים ב Augmented Reality שאותם אפשר לשחק רק ב geolocation מתאים. כמו כן אפשר לצייר גרפיטי ורטואלי על גבי קירות אמיתיים.
המוזאון של לונדון יצר אפליקציה שמראה לי תמונה היסטורית של מקום בלונדון, כשאני מגיע לאותו מקום. דרך המסך רואים שילוב של המציאות כיום עם התמונה הישנה.
גם למוזיאון הטבע בניו יורק יש אפליציה, איתה אפשר לנווט בין אולמות המוזיאון. זה לא ה GPS שמפעיל אותו אלא האינטרנט האלחוטי. בתוך מבנים ה GPS לא עובד במיטבו. לאחרונה Google נכנסה גם לתחום הזה של ניווט בתוך מבנים. שירות זה קיים כיום רק במספר קניונים ונמלי תעופה בארה"ב.
יוצאים אל הטבע
אחת הבעיות היום בעידן המחשב היא שאנו, ובעיקר הנוער, לא יוצא מספיק החוצה. ההסתגרות בחדר המחשב החשוך, מזיקה לגב, לעיניים ואפילו לעור. חוסר הפעילות הגופנית יכולה לגרום לבעיות לב ועלולה להיות מסוכנת לבריאות בטווח הרחוק. אפליקציות ה geolocation יכולות להיות תמריץ מסוים לחובבי מחשבים וטכנולוגיה לקחת את הסמארטפון (מחשב קטן) לטיולים או פעילות גופנית אחרת.
למקרים של התקפות לב, הסמארטפון יכול אפילו להציל חיים. יש אפליקציה בשם Pulse Point שמי שמוריד אותה לטלפון, יכול לקבל משרותי ההצלה, התרעות על מקרים של רפואה דחופה כמו התקף לב. זוהי אפליקציית חובה לכל רופא או חובש ויוזמה מאד מבורכת.
למקרים של התקפות לב, הסמארטפון יכול אפילו להציל חיים. יש אפליקציה בשם Pulse Point שמי שמוריד אותה לטלפון, יכול לקבל משרותי ההצלה, התרעות על מקרים של רפואה דחופה כמו התקף לב. זוהי אפליקציית חובה לכל רופא או חובש ויוזמה מאד מבורכת.
אפליקציות כמו Endomondo עוזרות לנו לשמור על הכושר. מכוונים אותם לפעילות הגופנית הרצויה (ריצה, הליכה, אופניים וכד') וכשיוצאים איתה לפעילות, היא קולטת את המהירות והמסלול שלנו ומודיעה על ההספק. אחר כך הכל עולה לרשת חברתית של האפליקציה.
לחובבי טבע יש פרויקט הנקראת Project Noah המנסה למפתח כל ייצור חי או צומח בכל מקום בעולם. אם נתקלנו בפרח מיוחד או חיה מוזרה, אפשר לצלם בסמארטפון ולהעלות את התמונה. נוסף לתמונה יופיע גם המיקום הגאוגרפי שנקלט הודות ל GPS. זה יקל על זיהוי האוביקט.
לגאוגרפים שבינינו יש אפליקציה בשם geocam. זהו כלי הדומה לטיאודולייט המודד גובה, כיוון וכד'.
אפליקציה חביבה ביותר היא ה Sky Map של Google. השנה היו שני כוכבים מאד בוהקים בשמים. חסרי הידע באסטרונומיה יכלו לזהות אותם בעזרת האפליקציה הזו. מכוונים את הטלפון לכוכב ומיד רואים את השם. זה עובד כמובן גם בשעות היום למרות שאנו לא יכולים לראות דבר. שני הכוכבים הבוהקים היו צדק ונוגה.
רשתות חברתיות ניידות
FourSquare הוא הרשת החברתית הפופולרית ביותר המושתת על מיקום גאוגרפי. כשמגיעים לקניון, אתר, מסעדה או כל מקום אחר, אפשר לעשות check in למקום, זאת אומרת להודיע לחברים ברשת FourSquare שכרגע אנו נמצאים כאן. כך אפשר לראות חברים נוספים שכבר הגיעו למקום, ולהיפגש. בשנה האחרונה הם השיקו שירות בשם Explore המאפשרת חיפוש מקומות מעניינים הנמצאים באזור.
גם Facebook נכנסו לעסק ה check in. כשאנו מטיילים עם הסמארטפון, אפשר להוסיף ידיעה לסטטוס ולתת ל Facebook לבחור את המיקום בו אנו נמצאים. אחר כך אפשר לראות בחשבון ה Facebook על גבי מפה, את כל המקומות בעולם בהם ביקרנו ועדכנו את הסטטוס.
ב +Google יש גם אפשרות להוסיף עדכון ולצרף גם מיקום גאוגרפי. ליד ההודעה תופיעה מפה קטנה.
אתרים אלה ואחרים מזמינים אותי להוסיף מידע על מעשי או תחושותי, ולמקם את הדברים בזמן אמת על גבי מפה באינטרנט.
זה מאד יעיל אבל כמובן יכול להיות גם מסוכן.
סכנות
לפני כשנה חילקה רשת הטלויזיה NBC סמארטפון לאחת מעובדות הרשת. במשך יממה היא צילמה את עצמה, משפחתה והמקומות בהם ביקרה. את כל התמונות היא העלתה מיד ל Facebook, Flickr ומקומות אחרים ברשת. בסוף יום הצילומים, הציגו בפניה אנשי אבטחת המידע, נתונים לגבי מקום מגוריה, בתי הספר של ילדיה, הלו"ז היומי של הילדים, מיהם חברי הילדים, מתי היא נמצאת בבית ומתי לא ועוד מידע מאד רגיש.
התנליך הוא פשוט. לכל תמונה דיגיטלית יש נתוני EXIF. אלו הם נתונים לגבי סוג המצלמה, הרזולוציה, שעה ותאריך וגם הקואורדינטות הגאוגרפיות ששם צולמה התמונה. נתונים רגישים אלו מצטרפים לתמונה הודות ל GPS המותקן בטלפון.
יש תוכנות פשוטות שיכולות לראות את המידע הזה. בקלות אפשר לדעת היכן ומתי צולמה התמונה.
אדם מפורסם בארה"ב שבמשך שנים הצליח לשמור בסוד את מקום מגוריו, חשף לא מזמן בטעות את כתובתו. הוא צילם את מכוניתו החדשה חונה מחוץ לבית. בתמונה ראו רק את הרכב אבל ה GPS שבסמארטפון שלו קלטו את המיקום המדויק בה צולמה התמונה. במהירות המידע על מקום מגוריו התפשט ברשת.
היה אתר בשם http://icanstalku.com/ שניסה להביא למודעות הציבור את הסכנות בפרסום תמונות שצולמו בסמארטפון והציג רשימה של תמונות שהועלו לרשת יחד עם מקום הצילום.
הסכנות ובעיות הפרטיות אינם מוגבלות לתמונות בלבד. כמעט כל הודעה שאנו מעלים לרשת דרך הסמארטפון יכול להיראות גם לאנשים שאיננו מעוניינים שיראו. בעזרת Wikitude או Banjo אפשר לראות ציוצים ב Twitter או עדכונים אחרים שנעשו באזור בו אנו נמצאים. קחו למשל מישהו שמצייץ "יוצא עכשיו מהבית לשבוע חופשה". הוא יודע שעוקביו ב Twitter רואים את ההודעה אבל אלו הם חבריו וזה לא מטריד אותו. הוא לא יודע שבעצם כולם בטווח של מספר קלומטר יכולים גם כן לראות את הציוץ גם אם הם לא עוקבים אחריו באופן טכני. אולי מישהו מהם ינצל מידע זה לרעה.
היתה אפליקציה מסוכנת שקיבלה המון ביקורת שלילית בחודשים האחרונים והורדה מה Apple Store וה Google Play. אפליקציה זו הציגה את כל הנשים (בעלות סמארטפונים) הנמצאות באזור, על גבי מפה. היה אייקון לכל אחת מהן ובלחיצה על האייקון היה אפשר לראות את כל המידע מתוך פרופיל ה Facebook שלהן וה Check ins שעשו ב FourSquare. מיותר לציין את הסכנות באפליקציה כזו. חשוב לומר שהכל חוקי. המידע מגיע מפרופילים שבעליהם לא הגבילו או חסמו מחוסר ידע או עצלנות. במילים אחרות, זה הבעיה שלהם.
לסיכום
היום בעידן הסמארטפון, כמעט לכולם יש מעין מערכת מידע גאוגרפי (GIS) בכיס. יש מאות אלפי אפליקציות הן לאייפון, הן למערכת ההפעלה Android ולאחרים. חלק מהם מציגים מפות דיגיטליות פשוטות אך חלק גדול מהם מנצלים את ה GPS המובנה ומספקים מידע מבוסס מיקום בזמן אמת. לא כל האפליקציות עובדות בארץ וחלקם בקושי עובדים גם בחו"ל, אך ככל הנראה מדובר בתחום שהולך מאד להתפתח בקרוב. יש לזכור את הסכנות הכרוכות בשימוש בהם ובכלל להיזהר מהעלאת מידע מבוסס מיקום לרשת. תמיד אפשר לנתק את ה GPS של הסמארטפון או לדאוג שעדכונים לרשת החברתית יעשו ללא ציון מקום.
תגובה 1:
מאמר ממש מעניין ומרתק!
הוסף רשומת תגובה