יום שלישי, 30 בדצמבר 2008
שייוק חברתי
http://www.articles.co.il/article/31804
יום רביעי, 17 בדצמבר 2008

יש היום מנוע חיפוש שעדיין בשלבי פיתוח המבסס את דירוג התוצאות לפי המלצות ספרנים וכל זאת ללא עזרתם המעשי. המנוע נקרא Reference Extract והוא פותח ביוזמתם של ספרנים באוניברסיטאות בארה"ב. המונע ידלה תוצאות מאתרים עליהם המליצו ספרנים בשירותי יעץ. ההנחה היא שאתרי אינטרנט כאלה נבדקו על יד ספרנים והם מכילים תוכן טוב ואמין.
יום שלישי, 9 בדצמבר 2008
Stumpedia

יום ראשון, 16 בנובמבר 2008
נקודת אור
עכשיו זה הזמן לחברות רבות לנצל מובטלים מוכשרים ומנוסים, לתת להם מחשב ולכוון אותם ליצור תכנים רלוונטיים עבורם.
אבטלה היא דבר נורא אך לפחות יש נקודת אור קטנה.
ובאותו ענין, Kevin Rose היוצר של Digg מציע לנצל את המצב הכלכלי הגרוע בה קרנות הון סיכון לא מעונינים להשקיע בחברות סטארט אפ, ולנסות להשקיע קצת כסף לבד. Kevin מסביר שבשיא ה hype כשצצו מאות שירותי web 2.0 חדשים, היה קשה מאד להתחרות ולהתקבל על ידי משתמשי ה web. הים יש הרבה פחות תחרות כי אין הרבה השקעה בהקמת חברות כאלו (בגלל המצב הכלכלי). למי שיש את היכולת להשקיע כמה אלפי דולר, זה הזמן!! אם יש לך רעיון חדש לשירות web 2.0 לך על זה. כשהמצב הכלכלי ישתפר תמצא את עצמך מוביל.
יום ראשון, 2 בנובמבר 2008
Twine

Nova הוא טכנולוג, יזם, מפתח ומומחה בתחומים רבים הקשורים לווב הסמנטי, אינטליגנציה קולקטיבית, בינה מלאכותית, מדעי המח ועוד. הוא גם הנכד של Peter Drucker אבי הניהול המודרני.
Twine הוא שירות המבוסס על טכנולוגיות סמנטיות ומטרתו לחבר בין אנשים ותכנים לאנשים אחרים עם התעניינויות דומות. בשלב ראשון זה מזכיר את Del.icio.us. ניתן לאסוף מידע, אתרים, תמונות, וידיאו ועוד מרחבי האינטרנט וליצור תיקיה מתאימה (twine) ששם כל המידע הזה ירוכז. אחרים יכולים להצטרף ל twine הזה ולהוסיף מידע רלוונטי משלהם. ההבדל העיקרי בין Twine לשירות social bookmarking אחר הוא שכאן המטרה העיקרית היא לאו דווקא לשמור את ה"מועדפים" (bookmarks) שלך אלא למצוא אנשים אחרים שיכולים להעשיר את ה twine במידע רלוונטי נוסף. מה שעומד מאחורי הרעיון הזה הוא גישה של collective intelligence או שיתוף פעולה בין רבים על מנת ליצור משהו שלם ומקיף. על זה נרחיב בהזדמנות אחרת.
Twine מנסה להבין את כל המידע שמעלים אליו ואז הוא מנתח הכל מבחינה סמנטית ומציע תגיות מתאימות. בעצם הוא מנסה להבין במה אנו מתעניינים ובמה אנו מעוניינים. זהו הבסיס של ה Semantic Web. המטרה היא שהמחשב יבין את התוכן שאנו יצרנו כדי לתת לנו שירות (כגון תוצאות חיפוש) יותר נכונות.
אפשר ליצור twines בכל נושא העולה על הדעת. מטבע הדברים רוב ה twines שנוצרו עד כה הם בנושאים טכנולוגים כמו הווב הסמנטי, רשתות חברתיות וכד' אבל כל יום נוספים עוד בנושאים שונים.
יש המון פוטנציאל בשירות החדש הזה. הוא משלב שירותים מאד פופולאריים במקום אחד. Twine הוא מצד אחד כלי ל social bookmarking לשם איסוף מידע ופריטים מהאינטרנט, ומצד שני הוא רשת חברתית כמו Linkedin שמחבר בין משתמשים ברשת. בנוסף לכל זה ניתן להשתמש ב Twine כבלוג ולאפשר הוספת הודעות.
התחלתי twine בנושא גישה למאגרי מידע וכלי מחקר אקדמיים חופשיים באינטרנט. אני מקווה שמשתמשי Twine אחרים יצטרפו ויוסיפו המלצות משלהם (נכון להיום הצטרפו 24 מכל העולם). בשלב מסוים Twine עצמו אמור להציע אתרים רלוונטיים לנושא בהתבסס על הבנה סמנטית.
נחכה ונראה....
יום שני, 27 באוקטובר 2008
Hakia - Librarians' Corner


יום ראשון, 26 באוקטובר 2008
Academia.edu

עוד רשת חברתית המיועדת למגזר האקדמאי. רשת academia.edu מציגה אקדמאים מאוניברסיטאות בכל העולם במנה של עץ. כל אוניברסיטה מסודרת לפי מחלקות וסטטוס האקדמאי (סגל, סטודנט). לכל אקדמאי עמוד אישי בו ניתן להציג את תחומי המחקר ולהעלות מאמרים. ניתן להוסיף מוסדות שלא מופיעות ברשימה.
יום רביעי, 22 באוקטובר 2008
State of the Blogosphere 2008
הנה מספר נתונים (לפי Technorati):
יש כיום 133 מיליון בלוגים (ממופתחים ע"י Technorati).
רוב הבלוגרים מאפשרים הצגת פרסומות בבלוגים שלהם. דבר שמכניס להם כסף.
רוב הבלוגרים כותבים על מוצרים או מותגים (לחיוב או לשלילה).
הדו"ח המלא של State of the Blogosphere 2008
יום שבת, 11 באוקטובר 2008
הבחירות בארצות הברית 2.0

יום שלישי, 23 בספטמבר 2008
להשקיע בפסיכומטרי או בפרופיל בפייסבוק?
היום שלכמעט כל צעיר יש חשבון ברשת חברתית כמו Facebook או My Space, ועדות הקבלה של המועצות להשכלה גבוהה בודקות בפרופילים של סטודנטים פוטנציאליים. ניתן ללמד הרבה על תכונות אופי והתנהגות מפרופילים אלו ומהתמונות שהועלו לשם.
מתוך סקר שנערך עולה כי 10% מנציגי הקבלה של מוסדות לימוד שונים, מביטים בחשבונות של מועמדים לקבלה. 38% מהפרופילים שנבדקו על ידי הנציגים "השפיעו לרעה" על קבלתם של ללימודים.
לכתבה המלאה.
יום ראשון, 21 בספטמבר 2008
web 2.0 אצל סטודנטים - קצת מאכזב
אנחנו רגילים לקרוא על השימוש הרחב שצעירים עושים בכלי web 2.0, הן ברשתות חברתיות, הן ביצירת בלוגים, תיוג העלת סרטים ל youtube וכד'. לפי המחקר שנעשה בקרב סטודנטים מאוניברסיטת הלסינקי, עולה כי דווקא השימוש בכלים אלה הוא די פסיבי וסטודנטים לא מרבים בכלל ליצור תכנים חדשים באינטרנט. רוב הנשאלים ידעו מה זה בלוג אך בודדים כתבי בלוגים בעצמם. כולם הכירו את ה Wikipedia אבל כמעט שלא העלו ערכים או תיקונים בעצמם.
סטודנטים אלה היו דוקא מתחום הוראת המדיה והיינו מצפים שיהיה להם קצת יותר ענין בתחום זה.
יום חמישי, 11 בספטמבר 2008
יום שני, 8 בספטמבר 2008
SOPAC 2.0

יום ראשון, 17 באוגוסט 2008
Video Blogging

יום שלישי, 12 באוגוסט 2008
טרור בספריה
הספריה הוציאה הודעה רשמית בקשר לנעשה.
ב-7 לאוגוסט אישר שופט פדראלי למפרע את הפשיטה והעניק ל FBI את צו החיפוש.
ב-29 ליולי התאבד Ivins באמצעות נטילת מנה גדולה של משכחי כאבים. הוא הבין שה-FBI בעקבותיו חשש כנראה שיעמידו אותו לדין.
לכתבה ב New York Times.
מי אמר שמשעמם בספריה?
יום ראשון, 3 באוגוסט 2008
Authorstream

ניסיתי להשתמש ב Authorstream. אתר זה מאפשר העלת מצגות עם הנפשות וראייתם בצורה תקינה בווב. אפשר כמובן להשאיר תגובה, לשתף, להירשם לעוד מצגות (RSS) ועוד. אפשר גם לשלב קול/צליל לשמיעה.
מה הבעיה? העברית כמובן. העלתי את המצגת אבל היא לא מובנת בכלל. העברית הפוכה וההנפשות (עם מלל) עקומות לגמרי.
עד שלא תהיה גירסה ישראלית, מצגות מונפשות יצטרכו להישאר כקובץ Powerpoint עם קישור.
יום שלישי, 29 ביולי 2008
Wikimania 2008

יום שלישי, 22 ביולי 2008
כל מה שרצית לדעת על חיפוש מתקדם
במאמר הוא מחלק את החיפוש המתקדם לששה יסודות עליהם:
הצורך של מחפש המידע
מודעות המחפש
אסטרטגיית חיפוש
מטרת מנוע החיפוש
מבנה בסיס הנתונים
אפשרויות מנוע החיפוש
המאמר מסביר מתי ואיך כדאי להשתמש באפשרויות המקדמות של המאגר/מנוע ומתי אין צורך. רוב החיפושים הנעשים במנוע חיפוש הם פשוטים. בדרך כלל לא צריך לבנות שאילתא מורכבת. מנוע החיפוש מבין היטב מהי מבוקשת המחפש עד כדי כך שלעיתים קרובות אין צורך אפילו בגרשיים כדי לחפש ביטוי עם יותר ממילה אחת.
המחבר מציין שיותר חשוב לפעמים להיות מודע לאפשרויות של מאגר חיפוש מאשר לטכניקות החיפוש שלו. עדיף להסביר למשתמש שקיימים מאגרים וכלים אחרים שיכולים לעזור לו או לה, מאשר להדריך בשיטות החיפוש.
Hock, R. (2008, July). The Elements of Advanced Search. (Cover story). Online, 32(4), 14-19. Retrieved July 23, 2008, from Academic Search Premier database
יום שלישי, 8 ביולי 2008
EBSCOhost 2.0
החיפוש הבסיסי מופיע במנשק נקי הדומה ל Google או Ask. לא צריך לבחור שדה חיפוש. EBSCO מחפש לבד מתוך הנושא, תקציר, כותר וכו'.
דף תוצאות החיפוש אסטטי ונקי וגם הצבעים נעימים לעין. הדף מחולק לשלוש עמודות כשיש אפשרות לסגור שתים ולהשאיר רק את רשימת התוצאות המופיעות בעמודה המרכזית.
העמודה השמאלית מאפשרת להצר את רשימת התוצאות על ידי בחירת סוג הפרסום, נושאים קרובים, התזאורוס של EBSCO, חברות תעשיה בתחום, אזור גיאוגרפי ועוד.
העמודה הימנית מאפשרת לצמצם את הרשימה למאמרים בטקסט מלא, מאמרים עם ביבליוגרפיה וטווח שנים.
ברשימת התוצאות, חוץ מהרישום הביבליוגרפי הרגיל וההפניה לטקסט המלא (אם יש), מופיעים תמונות מוקטנות ודיאגרמות מתוך המאמר. מופיע גם מספר המקורות הביבליוגרפים הנמצאים במאמר עם קישור אליהם. אפשר באמצעות לחיצה על צלמית קטנה להוסיף מאמרים לתיקיה אישית כדי לקבץ יחד מאמרים רלוונטיים. לא צריך לסמן ווי ולהוסיף לסל כפי שהיה מקובל עד היום.
ליד כותרת המאמר ברשימת התוצאות, יש צלמית נוספת. כשעוברים עליה עם הסמן נפתח חלון של תקציר המאמר. זה פונקציה נחמדה שחוסכת מקום ברשימה וחוסכת גם לחיצה ומעבר למאמר עצמו.
יש כמובן תווית שמירה של החיפוש. EBSCO מציע 4 אפשרויות שמירה:
1. הכנת alert כדי לקבל e-mail עם מאמרים חדשים שעונים על השאילתא
2. להוסיף את השאילתא עצמה לתיקיה
3.עדכון RSS
4. להוסיף (בעזרת addthis.com)את החיפוש למבחר (35) שירותי social bookmarking ו social media אחרים כמו Facebook,Twitter,del.icio.us, Digg. אפשר גם לשמור את החיפוש במועדפים של הדפדפן.
כשנכנסים לתוצאות החיפוש המנשק שומר על המראה האסטטי והחדש. יש צלמיות גדולות וברורות להדפס, שלך e-mail, צטט (לפי מבחר שיטות ציטוט), הוסף לתקיה וכו'. חידוש נוסף הוא שכשהמאמר פתוח מוצגים בעמודה הימנית מאמרים דומים שאולי יעניינו את הקורא (בדומה ל Science Direct או Pubmed).
EBSCO host 2.0 שומר על כל האפשרויות שהיו בגירסה הקודמת כמו visual search, חיפוש תמונות, חשבון אישי, יצירת תיקיות, היסטורית חיפוש וכד' אך מציג אותם בצורה ברורה יותר.
מה שמאפיין את השידרוג הוא בעיקר המראה והמנשק החדש שבהחלט מנעים את העבודה עם EBSCO.
http://support.ebscohost.com/support_news/detail.php?id=463&t=h
יום שלישי, 1 ביולי 2008
Google Librarian Central blog
Steven Cohen בבלוג שלו חושב ש Google בסך הכל ניסה לנצל את קהילת הספרנים על מנת לקדם את תוכנית Google Books. ה ALA תמך בפרויקט וספריות רבות פתחו את שעריהן לסורקים של Google. כעת Google כבר איננה זקוקה לנו והם לא ראו צורך בהידוק הקשרים באמצעות בלוג והשתתפות בתערוכות של ה ALA. כהן סובר ש Google תמשיך לנצל ספרנים, לסרוק את הספרים שלנו, להרוויח הון ובסוף לנטוש אותנו באבק המידע כדי שנירכב כמו מכונת מיקרופילם ישנה.
גם Phil Brasley חושב כך והוא מסכם בדברים "Google doesn't care about librarians".
יום חמישי, 12 ביוני 2008
תירגום social bookmarking
קיבלתי מהם מספר הודעות שהנושא בטיפול והשבוע קיבלתי סוף סוף תגובה זו:
הסבלנות משתלמת.
הנה התשובה של הוועדה למונחי המידע. שים נא לב שההחלטה שלהם אינה סופית ואינה רשמית עד שמליאת האקדמיה ללשון העברית תאשר את המונח.
- social bookmarking, social tagging
פנייה של מר דניאל ליפסון, שביקש הצעת תרגום למונחים שלעיל.
הוחלט להציע שיתוף סימניות.
בברכה,
רחל סֶליג
זה כאמור לא סופי אבל לדעתי זה גם לא יתקבל בקרב ההמונים (בדומה ל"שח-רחוק" למשל).
יום שלישי, 3 ביוני 2008
ויקי ספריה 2.0

בשנים האחרונות פורסם כמויות עצומות של מידע בנושא ספריה 2.0. יש כ-10 ספרים, מאות מאמרים, אתרי אינטרנט, בלוגים של ספרנים, מצגות, פודקסטים, וובקסטים ועוד. כמעט הכל באנגלית.
היו מספר נסיונות לקבץ מידע בנושא למקום אחד בדרך כלל בצורה כזו או אחרת של ויקי.
לפני מספר חודשים החלטתי לפתוח ויקי בנושא ספריה 2.0 לספרני ומידעני ישראל. לא היה בכוונתי לתרגם את כל המאמרים לעברית אלא לרכז אותם בצורה מסודרת במנשק עברי ואם אפשר אז להוסיף תקציר קצר בעברית. יש כל כך הרבה ספרות ומדיה בנושא כך שהויקי לוקה קצת בצד האסתטי ויש עוד הרבה מה להוסיף.
כמו כל ויקי הויקי הזה פתוח לכולם. אשמח מאד אם יהיה למישהו מידע, קישורים ביקורות וכד' בנושא ספריה 2.0 . העריכה די פשוטה ויש אפילו עורך קצת יותר מתקדם מהעורך הרגיל של Wikimedia.
הויקי בנוי על הפלטפורמה של Wikimedia ויושב על השרתים של מכון מופת. את האפשרות לפתוח ויקי קיבלתי מהם כעובד של מכללת אחוה ועל כן שם תת-המתחם achva. למרות זאת התכנים שהתפרסמו שם אינם קשורים לעבודת ספרית המכללה והספריה לא לוקחת אחריות ולא קשורה בשום דרך למה שמתפרסם בה (אני מניח שזה לא לגמרי נכון מבחינה משפטית). חשוב לי לומר שכולם מוזמנים להוסיף מידע, לתקן שגיאות ואפילו לערוך את מראה הויקי. לא יהיה בזה שום תרומה לי או לספריה אלא לקהילת הספרנים והמידענים בארץ.
היופי בווב 2.0 ובכל הגישה של social media הוא שהכל פתוח ושייך לכולם.
יש הרבה מה להוסיף. חוץ מתכנים אפשר להוסיף מידע לסרגל הניווט ותיבת הכלים. המראה הכללי של הויקי לא מרהיב במיוחד. היו לי כמה בעיות עם חוסר בעקביות במראה הדפים. יש גם מספר בעיות טכניות. בעיה אחת קשורה לשילוב של אנגלית עם עברית. בדרך כלל נאלצתי לפתוח את המקור ולבצע שינויים ב HTML של הדף. גם את מראה הויקי אפשר לשפץ.
אפשר וכדאי לנצל את דף ה"שיחה" על מנת לדון בנושאים הרלוונטיים.
אני מקווה לשיתוף פעולה פורה בהמשך הקמת הויקי.
בהצלחה
דניאל ליפסון
יום שני, 2 ביוני 2008
בלוק כתיבה
החלטתי להעלות כמה דברים על הכתב (הדיגיטלי) ולפרסם אותם כאן. אין בכוונתי לכתוב באופן קבוע וגם לא לפרסם את הבלוג הזה. מבחינתי זהו (בינתיים) בלוק כתיבה אישי ומקום לשמור כמה רעיונות ומידע מעניין.
אם בכל זאת מישהו קורא את דברי, אשמח לתגובות.
יום שלישי, 5 בפברואר 2008
אתר חדש לאופטימום
www.optimumvt.com
יום ראשון, 27 בינואר 2008
תגיות בקטלוג
ניסיתי להתקין את Scriblio אבל בשלב מסוים נתקלתי באיזה בעיה טכנית. חשבתי לבדוק את האפשרות להשתמש בJoomla אוDrupal כפי שעשה John Blyberg ב AADL. יש הרבה מידע בנושא ב code4lib וכיהיה לי קצת זמן (אשרי המאמין) ננסה לבדוק את זה.